Tisztségviselők terület szerint 1956
kisebb betű nagyobb betű   e-mailben elküld nyomtatás

A Szolnok Megyei Forradalmi Munkástanács 1956. október 26-án Szolnoki Forradalmi Munkástanács névvel alakult meg. Egy nappal később, október 27-én vette fel a Szolnok Megyei Forradalmi Munkás-, Paraszt- és Katonatanács elnevezést, de általában rövidítve, Szolnok Megyei Forradalmi Munkástanácsnak nevezték. A közérthetőség kedvéért adattárunkban is csak ezt a megnevezést tüntettük fel.

A járási forradalmi tanácsok többségükben 1956. október 30-án, -31-én jöttek létre. Törökszentmiklóson azonban már október 27-én, Szolnokon október 28-án megszervezték a járási forradalmi csúcsszervet. Jászberényben október 31-én a városi forradalmi tanács a községi küldöttek résztvételével Jászberényi Városi és Járási Nemzeti Forradalmi Bizottmány néven alakult újjá. A Jászberényi járásban külön járási forradalmi tanácsot nem hoztak létre. A Tiszafüredi járási szervet sem forradalmi tanácsnak, hanem forradalmi bizottmánynak nevezték. Szolnokon városi forradalmi tanács nem működött, mivel a megyei forradalmi munkástanács városi hatáskörben is intézkedett.

A községi forradalmi tanácsok vezetőinek és meghatározó tagjainak adatait járásonként,  az egyes  települések szerint csoportosítva közöltük. Oldaltérkép     |     Kapcsolat
wombat logo